Wat kunnen wij voor u betekenen?
Baarsma&Janssen ondersteunt uw organisatie op het gebied van verzuim- en Arbodienstverlening. Wij bieden het volgende complete pakket waarin met samen met jullie organisatie maatwerkafspraken kunnen maken over de uitvoering van de volgende wettelijke taken conform artikel 14a Arbowet – vangnetregeling:
Ziekteverzuimbegeleiding
De bedrijfsarts heeft een adviserende rol heeft in de verzuimbegeleiding. De werkgever blijft verantwoordelijk voor de begeleiding van de werknemers en wordt daarbij geadviseerd door de bedrijfsarts.
Toetsing en/of uitvoering Risico- inventarisatie en – evaluatie
De RI&E is een middel om de gezondheid en veiligheid binnen de organisatie te bevorderen. Elk bedrijf met personeel moet (laten) inventariseren (op basis van de Arbowet) welke omstandigheden in het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. Ook worden arbeidsongevallen uit het verleden erin opgenomen. De RI&E moet daarnaast een Plan van Aanpak bevatten. Daarin staat beschreven welke maatregelen een werkgever gaat nemen om de geconstateerde risico’s aan te pakken. De gecertificeerde kerndeskundigen van Baarsma&Janssen kunnen de RI&E voor de organisatie opstellen en/of de wettelijke verplichte toetsing van de RI&E voor jullie uitvoeren.
Periodiek Arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) en Preventief Medisch Onderzoek (PMO)
Het arbeidsgezondheidskundig onderzoek is erop gericht de risico's die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich brengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Werkgevers zijn verplicht om een arbeidsgezondheidskundig onderzoek aan te bieden; de werknemer bepaalt zelf of hij daarvan gebruik maakt. Naar aanleiding van deze onderzoeken brengt de arbodienst adviezen uit, zowel aan de werkende (op individueel niveau), als aan de organisatie (op groepsniveau). Onze bedrijfsartsen kunnen dit voor u uitvoeren, eventueel in combinatie met de arbeids- en organisatiedeskundige.
Rijbewijskeuring
Bij Baarsma&Janssen bieden wij een professionele en zorgvuldige keuring aan, gericht op het vaststellen van de medische geschiktheid voor het besturen van een voertuig. Deze keuring kan van toepassing zijn voor zowel nieuwe als verlengde rijbewijzen, inclusief specifieke keuringen voor senioren of mensen met medische aandoeningen. Onze keuring wordt uitgevoerd door een bevoegde en ervaren arts, en voldoet aan de wettelijke eisen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). De keuring omvat de volgende onderdelen:
- Medisch onderzoek, inclusief lichamelijk onderzoek en beoordeling van relevante gezondheidstoestand;
- Evaluatie van het gezichtsvermogen, gehoor en algemene motoriek;
- Beoordeling van medicatiegebruik en eventuele risicofactoren die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden;
- Een rapportage met aanbevelingen en, indien nodig, het aanvragen van aanvullende onderzoeken.
Arbeidsomstandighedenspreekuur (anoniem spreekuur)
Alle werknemers krijgen de gelegenheid om de bedrijfsarts te consulteren over individuele, persoonsgerichte gezondheidsvragen in relatie tot het werk. Dit betekent dat het voor alle werknemers duidelijk is hoe in contact te komen met de bedrijfsarts. Het contact moet anoniem kunnen en er is geen toestemming van de werkgever nodig. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet over aan verzuim gerelateerde vragen, maar juist over preventie arbeidsomstandigheden en veiligheid op de werkplek.
Binnen veel bedrijven is dit bekend als het ‘arbeidsomstandighedenspreekuur. Iedereen die binnen de organisatie werkzaam is kan hiervan gebruik maken, ook oproepkrachten, uitzendkrachten en tijdelijke contractanten. De bedrijfsarts deelt zijn/haar advies alleen met de medewerker en adviseert deze over de te nemen vervolgstappen.
Naast de wettelijke dienstverlening kunnen we jullie organisatie ook de volgende diensten bieden, welke niet onder de scope vallen van de ISO-certificering:
Arbeidsdeskundige onderzoeken
De onafhankelijke arbeidsdeskundigen die door Baarsma&Janssen worden betrokken bij verzuimbegeleiding worden door de bedrijfsarts voor verschillende doeleinden ingezet.
Preventieve Arbeidsdeskundige Begeleiding
Doel van de begeleiding is het beperken van de schadelast voor werkgever en werknemer voor zowel de korte als ook de lange termijn. Dit door de aanwezige mogelijkheden van werknemer te benutten in productieve arbeid en te komen tot een optimale re-integratie van werknemer in het eerste spoor.
Wet verbetering Poortwachter Arbeidsdeskundig onderzoek
Doel van dit onderzoek is het onderzoeken en in kaart brengen van de arbeidsmogelijkheden in de breedste zin voor een uitgevallen werknemer. De arbeidsdeskundige adviseert over de resterende mogelijkheden van een arbeidsongeschikte werknemer. Met andere woorden; wat is nodig om werknemer aan het werk te houden of weer te krijgen.
Data team
Ons datateam kan verschillende vormen van rapportages opstellen, mocht de werkgever gebruik willen maken van deze vorm van dienstverlening. De verzuimdata worden verzameld en periodiek vertaald in een (half)jaarlijkse verzuimanalyse. Onderdelen die hierin naar voren komen zijn belangrijke trends op organisatieniveau, verzuimcijfers, aantal verschillende spreekuren, aantallen ingezette interventies, etc. Beleidsadviezen worden naar aanleiding van verzuimrapportage geformuleerd en voorgedragen aan HR, MT en/of OR.